Skip to content

Dit gaat mis op het voorblad van offertes

Een logo, een offertenummer, een datum. Dat is meestal zo’n beetje wat op het gemiddelde offertevoorblad staat. Vaak vult de offertesoftware waarmee bedrijven werken automatisch alle velden op het voorblad in. Lekker makkelijk; het scheelt veel tijd. Het is verleidelijk om die eerste pagina over het hoofd te zien als je een offerte gaat maken. Toch is het offertevoorblad belangrijk. Verdiep je in de psychologie achter die eerste pagina van je offerte en benut kansen die bijna elk bedrijf over het hoofd ziet.

De klant onthoudt beter wat op het offertevoorblad staat

Wel eens nagedacht waarom IKEA een ballenbak bij de ingang en een foodcourt bij de uitgang heeft? Ze benutten daarmee het psychologische effect van primacy-recency: we onthouden het eerste en laatste wat we zien beter. Kijk met dit in je achterhoofd eens kritisch naar het voorblad van jullie offerte. En vergeet als je toch bezig bent ook de afsluiting van je offerte niet. Welk visitekaartje geef je hiermee af? Welke eerste indruk maakt jullie bedrijf? Staat er een offertenummer, datum, invulveld [klantnaam] en een logo op? Dan laat je absoluut kansen liggen. Het voorblad is geen losse pagina, maar onderdeel van de offerteopbouw en verdient aandacht.

De gouden tip: koopmotieven op het offertevoorblad zetten

Je wil met het offertevoorblad bereiken dat de klant direct denkt: deze mensen begrijpen mijn plannen en deze offerte gaat helemaal over mij. Dat klinkt misschien wat egocentrisch, maar zo simpel is het. Mensen zijn onbewust (of soms bewust) vooral met zichzelf bezig en het brein checkt continu of informatie die het binnenkrijgt wel past in het eigen straatje. Weet je daarbij aan te sluiten als je een offerte gaat maken? Dan vindt de klant jou sympathieker, slimmer en geloofwaardiger dan de concurrent. Benut dit principe door op het voorblad al de koopmotieven van de klant op te schrijven. Dat kan gewoon in 1 zin.

Voorbeelden voor een goede zin op het voorblad met koopmotieven

  • ICT-bedrijf dat digitale werkplekken implementeert en beheert: ‘Veilig en efficiënt samenwerken’.
  • Ingenieursbureau dat gemeentes helpt bij de energietransitie: ‘Maximaal draagvlak onder inwoners voor een aardgasvrije gemeente’.
  • SaaS-bedrijf gespecialiseerd in customer experience: ‘Meer omzet uit bestaande klantrelaties halen’.

Ook belangrijk: de vormgeving van je offertevoorblad

Een witte pagina met daarop een mooi geformuleerd koopmotief is nog steeds niet maximaal overtuigend. Ook de vormgeving van het offertevoorblad is belangrijk. Het loont om daar werk van te maken, en dan bedoelen we niet door er ook een logo bij op te nemen. Zowel de kleurstelling, verdeling van informatie over de pagina als visuals sturen hoe de klant naar je offerte kijkt. En daarmee ook hoe hij over je offerte denkt. Haak jullie interne vormgever aan om hier een goed ontwerp voor te maken en denk goed na de afbeeldingen die je kiest voor het offertevoorblad. Hier kun je namelijk al het nodige aan ‘framing’ doen. Welke associaties wil je opwekken met jouw offerte? Gaat het om rust en de handen vrij hebben? Dan kies je een afbeelding die deze gedachte triggert. Wil je een gevoel van winnen en succes oproepen? Zet dan een foto of visual op het offertevoorblad die daarop aansluit.

Een professioneel offertevoorblad maken is makkelijker met offerte software

Een renner in de tour de France opdracht geven om de bergetappe in de Alpen te winnen, en hem daarvoor een stadsfiets meegeven. Dat is ongeveer het effect als je probeert een professioneel offertevoorblad in Word te maken. Veel bedrijven maken hun offerte nog in Word, het is alleen niet heel geschikt voor echt goede vormgeving. Wil je dus een mooi offertevoorblad en ook de vormgever gelukkig houden, werk dan op zijn minst via Indesign of vergelijkbaar programma. Beter nog is offertesoftware te gebruiken. Daarmee kun je het offertevoorblad ook makkelijk aanpassen en vergroot je de efficiency van het maken van de offerte.

Tips nodig voor jullie offertevoorblad?

Leg ‘m voor aan onze offerte-expert voor een quickscan. Lees ook de andere tips voor een goede offerteopbouw zodat je van de eerste tot de laatste pagina een winnende offerte kunt maken.